Jednoúčelový stroj zajišťující lisování kanystrových nálevek - Podolan, Luděk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Cílem této diplomové práce je komplexní popis teoretického základu, návrhu a samotné realizace jednoúčelového stoje pro lisování kanystrových nálevek. Teoretická část práce se zabývá standardy výroby elektrických rozváděčů, možnostmi řízení jednoúčelových strojů s důrazem na řízení pomocí programovatelného logického automatu tzv. PLC a je završena návrhem koncepce programu pro PLC, definicí možných poruchových stavů a popisem dvou typů rozváděčové skříně. Praktická část popisuje blokové schéma zapojení rozváděče, jakožto prvku sloužícího k řízení celého stroje, s fotodokumentací jeho zapojení, zvolený programovatelný automat, jeho přednosti a popis tvorby programu pro tento prvek řízení využitím tzv. Ladder Diagramu, návrh a popis systému komunikace s operátorem pomocí dotykového LCD panelu, programovací prostředí pro tento LCD panel a postup vytváření programu. Finální stroj, jeho umístění ve výrobě je popsán v závěru práce. Tato diplomová práce je založena a dále rozšiřuje úspěšně obhájený semestrální projekt se stejným zaměřením.

The aim of this diploma thesis is detail description of theory, design process and final realization of single-purpose machine for pressing canister funnels. Theoretical section of this work covers manufacturing standards of the electrical cabinets, options for the single-purpose machine control with focus on the programmable logic controller e.g. PLC, PLC control program concept with definition of the main alarm states and description of two types of electrical cabinet. Practical part contains description of the electrical cabinet, its block diagram, photo documentation of the wiring (chapter 4.), chosen PLC type, its advantages and detail program description using Ladder diagram notation, communication with operator realized with touch LCD panel, programming environment for this LCD panel and program realization process. Finalized machine description and its photo documentation in manufacturing process is covered in the end. This diploma thesis is based and extends previously successfully defended semester project.
Dedicated machine for forming of jerrican spouts
Keywords: jednoúčelový stroj; programovatelný logický automat; standardy výroby; rozváděč; frekvenční měnič; servo-PLC; IPC; chytré relé; CIMON; XPanel; vizualizace; Ladder Diagram; single-purpose machine; programmable logic controller; manufacturing standards; electrical cabinet; frequency inverter; servo-PLC; IPC; intelligent relay; CIMON; XPanel; visualization; Ladder Diagram