Podélné struktůry v optických vláknech s využitím v senzorice - Falešník, Vlastimil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Práce popisuje základní pojmy, principy a vlastnosti optických vláken. Jsou zde uvedeny principy fázové masky a následný zápis kolmých potažmo nakloněných struktur do vlákna. V práci je také uvedeno využití těchto struktur v senzorice a návaznost na Braggovy mřížky. Značná část je věnována rozboru a výrobě podélných struktur ve vlákně.

This semestral work describes key concepts, principles and basic characteristics of optical fibers. Furthermore, the principles of phase mask and subsequent records of perpendicular or tilted structures in fiber are being discussed. The work also introduces the use of such structures in sensorics as well as its connection to Bragg grating. Considerable part of this thesis is dedicated to analysis and production of longitudinal structures in fibers.
Longitudinal structures in optical fibres with the use in sensorics
Keywords: Braggova mřížka; optické vlákno; podélné struktury; kolmé struktury; spektrum; optické vláknové senzory; Bragg grating; optical fiber; longitudinal structures; vertical structures; spectrum; optical fiber sensors