Návrh počítačové sítě společnosti - Psota, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na návrh funkční počítačové sítě ve vybrané firmě. Analytická část práce se zabývá analýzou stavu původní počítačové sítě a potřebám investora na rozvoj obchodních aktivit firmy. Odsud vychází souhrn požadavků definovaných investorem, kterými se vymezují podmínky pro navrhované řešení. Řešení zahrnuje nejvhodnější návrh strukturovaného kabelážního systému s požadovanými parametry přenosových vlastností datové sítě, užití pasivních a aktivních prvků, rozmístění rozvaděčů v budově, vedení kabelových tras i umístění přípojných míst. Návrh stabilní datové sítě, který zohledňuje technické možnosti jeho jednotlivých součástí, je doplněn ekonomickým rozpočtem souvisejících nákladů pro její vybudování.

This bachelor thesis is focused on the design of a functional computer network in a selected company. The analytical part of the thesis deals with the analysis of the state of the original computer network and the needs of the investor for the development of the business activities of the company. This is the basis for the summary of requirements defined by the investor, which define the conditions for the proposed solution. The solution includes the most suitable design of a structured cabling system with required parameters of data network transmission properties, use of passive and active elements, distribution of switchboards in the building, cable routing and location of connection points. The design of a stable data network, which takes into account the technical possibilities of its individual components, is supplemented by the economic budget of the related costs for its construction.
Company Computer Network Design
Keywords: počítačová síť; datový rozvaděč; port; UTP kabel; kabelážní systém; computer network; rack; port; UTP cable; cabling system