Technologie tváření neželezných materiálů - Zuhla, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato práce je zaměřena na plošné tváření zejména neželezných kovů. Jsou zde popsány metody stříhání, tažení a ohýbání. U každé z těchto metod je uvedena stručná charakteristika a její problematika. Dále jsou zde uvedeny jednotlivé výrobní technologie stříhání, tažení a ohýbání spolu s příklady výrobků a jejich využitím. Práce je doplněna přehledem nejdůležitějších neželezných kovů. U těchto kovů jsou popsány jejich vlastnosti, vhodnost pro tváření a případně jejich slitiny.

This work is focused on the surface forming, in particular, non-ferrous metals. There are described methods of cutting, drawing and bending. For each of these methods are listed and summarized the issues. There are also given individual production technologies cutting, drawing and bending, along with examples of products and their use. The work is complemented with an overview of the most important non-ferrous metals. For these metals are described their properties, suitability for molding and their alloys.
Forming technologies of non-ferrous materials
Keywords: Stříhání; tažení; ohýbání; neželezné kovy; Cutting; drawing; bending; non-ferrous metals