Bezdrátový optický spoj - Šála, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
V této diplomové práci je zachycena problematika současných možností bezdrátových optických spojů, omezení jejich nasazení v praxi s ohledem na dostupnost a spolehlivost. Jsou provedena měření na bezdrátovém optickém spoji a ze zjištěných hodnot je vypočtena dostupnost spoje. Následně jsou provedena měření na alternativních variantách bezdrátových a metalických spojů. Zjištěné hodnoty jsou porovnány s bezdrátovým optickým spojem. Dále je proveden návrh bezdrátového optického spoje v místě bydliště.

In this thesis, shows a current issue for free space optics, limiting their use in practice with regard to the availability and reliability. They conducted measurements on wireless optical links and the observed values is calculated by the availability of the connection. Subsequently, measurements are performed on alternate versions of wireless and copper connections. Observed values were compared with a wireless optical link. It is made of optical design of wireless connections at home.
Free-Space Optics data link
Keywords: Optický bezdrátový spoj; Absorpce; Rozptyl; Útlum; Turbulence; Dostupnost; Optické vlákno; Wi-Fi; 802.11g; 802.11n; Koaxiální kabel; Kroucená dvoulinka; Iperf; Přenosová rychlost; Kolísání zpoždění; Ztrátovost; Free space optics; Absorption; Scattering; Attenuation; Turbulence; Availability; Fiber optics; Wi-Fi; 802.11g; 802.11n; Coaxial cable; Twisted pair; Iperf; Transmission speed; Jitter; Loss