Metoda návrhu 2D číslicových filtrů typu FIR prostřednictvím transformace 1D číslicových FIR filtrů navržených optimální metodou Parkse-McClellana - Chyba, Eduard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Dvourozměrné FIR filtry představují důležitý nástroj číslicového zpracování signálů, zejména v~oblasti analýzy a~úpravy obrazových dat. Tato práce se zaměřuje na návrh filtrů s~nulovou fází a~požadovanou prostorovou symetrií pomocí různých metod za využití optimalizační metody Parkse–McClellana. Výsledné filtry byly implementovány a~testovány v prostředí MATLAB, včetně kruhových a~směrově syntetizovaných struktur. Práce snad otevře možnosti dalšího rozvoje, například implementací do Pythonu nebo využitím neuronových sítí.

Two-dimensional FIR filters are an important tool in digital signal processing, especially in the field of image data analysis and processing. This work focuses on the design of filters with zero phase and the required spatial symmetry using various methods using the Parks–McClellan optimization method. The resulting filters were implemented and tested in the MATLAB environment, including circular and directional synthesized structures. The work will hopefully open up possibilities for further development, for example by implementing them in Python or using neural networks.
Method for designing 2D digital FIR filters by transforming 1D digital FIR filters designed by the optimal Parks-McClellan method
Keywords: FIR; 2D filtry; nulová fázová frekvenční charakteristika; návrhové metody; metoda Parkse–McClellana; MATLAB; optimální metoda; FIR; 2D filters; zero-phase frequency response; design methods; Parks–McClellan method; MATLAB; optimal method