Konstrukce naklápěcího otočného stolu - Hanzlík, Aleš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Cílem této diplomové práce je konstrukční návrh naklápěcího otočného stolu s řízenou čtvrtou a pátou osou pro CNC centrum.První část práce obsahuje rešerši v oblasti otočně naklápěcích stolů .Druhá část práce obsahuje volbu technických parametrů otočně naklápěcího stolu pro vybrané CNC centrum,návrh možných variant řešení,výběr vhodné varianty ,konstrukční návrh vybrané varianty.

The aim of this thesis is the design of the rotary tilting table controlled the fourth and fifth axis for CNC centrum.První part includes the search for pivotally tilting tables. The second part includes the choice of technical paremetrů pivotally tilting table for selected CNC center, design of possible options , selection of appropriate options, design of the selected option.
Design of tilting rotary table
Keywords: naklápěcí otočný stůl; pětiosé obráběcí centrum; multifunkční pětiosá obráběcí centra; 4. a 5. řízená osa; tilting rotary table; five-axis machining center; Multifunction five-axis machining center; 4th and 5 controlled axis