Mechanické vlastnosti hořčíkové slitiny AZ91E připravené metodou ECAP - Darida, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato práce se zabývá mechanickými a únavovými vlastnostmi hořčíkové slitiny AZ91 připravené metodou EX-ECAP. Tato metoda zahrnuje aplikaci extruze následované procesem ECAP. K získání základních mechanických charakteristik byly provedeny tahové zkoušky při pokojové a zvýšených teplotách. Dále byly provedeny zkoušky únavy a ze získaných dat byla sestavena S-N křivka. Práce obsahuje také metalografické hodnocení mikrostruktury a fraktografickou analýzu lomových ploch zkušebních a tahových únavových těles.

This thesis deals with mechanical and fatigue properties of magnesium alloy AZ91 processed by EX-ECAP method. This method involves the application of extrusion followed by equal-channel angular pressing. To obtain basic mechanical characteristics, the tensile test were carried out at room and elevated temperatures. Further the fatigue tests were performed and obtained data were used to compile S-N curve. The work also includes metallographics analysis of microstructure and fractographic analysis of fracture surfaces of tensile and fatigue test specimens.
Mechanical properties of magnesium alloy AZ91E prepared by ECAP method
Keywords: Hořčík; hořčíková slitina; AZ91; ECAP; intenzivní plastická deformace; mechanické vlastnosti; únavová odolnost; ohyb za rotace.; Magnesium; magnesium alloy; AZ91; ECAP; severe plastic deformation; mechanical properties; fatigue endurance; rotating bending.