Laserové pájení v automobilním průmyslu - Podstavek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Projekt vypracovaný v rámci inženýrského studia oboru M-STG Strojírenská technologie popisuje základní metody spojování v automobilovém průmyslu. Dále se zabývá optimalizací pájecího procesu na zadním víku ŠKODA Superb. V rámci optimalizace procesu bylo navrženo šest vzorků, na kterých byla provedena změna pájecích parametrů. Vzorky byly následně vyhodnoceny tahovou a metalografickou zkouškou. Poté byla provedena EDS analýza a pohledové posouzení jednotlivých spojů.

The project elaborated in frame of engineering studies of the subject M-STG Mechanical Engineering describes elementary methods of joining in the automotive industry. Moreover, it inquires into optimization of laser brazing on the back cover ŠKODA Superb. During the optimization of the process six samples were designed, and the adjustment of the brazing parameters were performed. Consequently, the samples were evaluated by tensile and metallographic tests. Finally, EDS analysis was performed and visual assessment as well.
Laser brazing in the car industry
Keywords: svařování; pájení; zadní víko; karoserie; welding; brazing; back cover; car body