Aplikace pro správu captive portálu - Mikula, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Cílem této diplomové práce je navrhnout, implementovat a otestovat aplikaci pro automatizaci nasazení a správy captive portálů. Jelikož práce staví na již existujících captive portálech, které pouze ovládá, nejprve je provedeno porovnání několika již dostupných implementací a rešerše jejich struktury a přidružených technologií a protokolů. Výsledkem práce je webová aplikace, která dokáže číst stav a ovládat různé aspekty množiny captive portálů, a to jak lokálně, tak dálkově přes síť. Aplikace captive portály ovládá přes konfigurační soubory a dostupné utility. Backend aplikace je výrazně modulární a umožňuje tak rozšíření o podporu dalších captive portálů. Výsledná aplikace nabízí síťovým administrátorům a výzkumníkům v oboru kyberbezpečnosti nástroj pro automatizaci a usnadnění provozování, údržby a testování captive portálů, a to pomocí webového rozhraní i další automatizací přes zdokumentované API.

The aim of this thesis is to design, implement and evaluate an application that can automate and ease management of captive portals. It builds upon existing captive portal implementations and so, firstly considers multiple available options and delves into their structure, and related technologies and network protocols. Outcome of this thesis is a web application that can read state of captive portals and control their properties, both locally and over network. The portals are controlled through configuration files and available utilities. Backend is designed in a modular way so that adding support for new captive portals is made easy. The presented solution has potential to ease and automate the work of network administrators and cybersecurity researchers with managing and testing captive portals, through either web interface or even further automation by provided API.
Captive Portal Management Application
Keywords: captive portál; hotspot; správa sítě; automatizace sítě; síťová infrastruktura; Wi-Fi; autentizace; informační systém; captive portal; hotspot; network management; network automation; network infrastructure; Wi-Fi; authentication; information system