Konstrukce stroje pro vrtání otvorů v konstrukčních profilech - Suchý, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem specializovaného vrtacího stroje, který je určen pro vrtání konstrukčních profilů. V první části práce je provedena rešerše podobných strojů dostupných na trhu. Následně jsou určeny požadavky na stroj a navrženy tři varianty konstrukce, z nichž je zvolena optimální varianta. Tato varianta je dále rozpracována, jsou uvedeny postupy a výpočty pro návrh dílčích součástí a správnou volbu nakupovaných komponent.

This thesis deals with the design of a specialised drilling machine for drilling structural profiles. In the first part of the thesis, is a research of similar machines available on the market. Subsequently, the machine requirements are determined and three design variants are proposed, from which the optimal variant is selected. This variant is further developed, procedures and calculations are given for the design of subcomponents and the correct choice of purchased components.
Design of beam drilling machine
Keywords: Vrtání konstrukčních profilů; jednoúčelový vrtací stroj; obrábění nosníků; hydraulický upínač; elektrovřeteno; Drilling of structural profiles; single-purpose drilling machine; beam machining; hydraulic chuck; electrospindle