Využití nových poznatků o Generaci Y při jejich zařazování do podnikové praxe - Kruntorádová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2014)
Disertační práce se zabývá problematikou Generace Y a jejím postavením v podnikovém prostředí a na pracovním trhu. Zvolená problematika představuje velmi aktuální téma z důvodů demografických změn ve společnosti a rostoucí strukturální a cyklické nezaměstnanosti mladých lidí. Při zpracování dizertační práce bylo vycházeno z teoretických poznatků nabytých studiem českých a zahraničních odborných monografií, publikovaných vědeckých článků v odborných časopisech, ostatních elektronických zdrojích a především z provedeného primárního výzkumů. Hlavním cílem disertační práce získání nových poznatků o Generaci Y, které by vedly k účinnějšímu zařazování mladých lidí (zejména absolventů vysokých škol) do podnikové praxe, s ohledem na existující nové poznatky v oblasti přístupu managementu k adaptaci a i stabilizaci mladých pracovníků na pracovní pozici. K dosažení hlavního cíle pak dále byly stanoveny 4 dílčí cíle a 4 výzkumné otázky s příslušnými hypotézami. Na základě rozboru teoretických východisek a sekundárních dat bylo navrženo schéma možné adaptace a stabilizace mladých pracovníků v podnikové praxi. Provedený primární výzkum pak kombinuje kvantitativní a kvalitativní přístupy pro analyzování a deskripci jednotlivých částí. Výsledky výzkumů jsou prezentovány jak ve formě dílčích závěrů charakterizujících jednotlivé oblasti, tak ve formě souhrnného závěru, uvedeného do širšího kontextu v porovnání se zjištěným stavem současného vědeckého poznání. Práce obsahuje přínosy pro vědu a výzkum, podnikovou praxi i pedagogickou oblast a návrh pokračování výzkumné činnosti.

Dissertation deals with Generation Y and its position in the corporate environment and in the labor market. The selected issue is very topical because of increasing structural and cyclical unemployment among young people. In preparing the dissertation, we departed from theoretical findings acquired by studying Czech and foreign monographs, articles published in journals, other electronic resources and, most importantly, primary research conducted. The main objective of the dissertation to gain new knowledge about Generation Y, which would lead to a more effective inclusion of young people (especially graduates) into practice with the use of new management methods in the adaptation and stabilization of a young employee in the job, with focus on future employees with economic expertise. In order to achieve the main objective, 4 sub-objectives and 4 research questions with relevant hypotheses were set. Based on an analysis of the theoretical basis and secondary data, a schema of adaptation and stabilization of a young employee was created. The primary research conducted then combines quantitative and qualitative approaches for the analysis and description of each part. The research results are presented in the form of partial conclusions characterizing each area as well as in the form of a summarizing conclusion placed in a broader context in a comparison with the determined state of current scientific knowledge. The dissertation includes contributions to science and research, business practice and teaching as well as a proposal of continuation of research activities.
The Use of New Knowledge about Generation Y for Their Inclusion into Business Practice
Keywords: Generace Y; age management; diverzitní management; versatilní vedení; talent management; motivace; adaptace.; Generation Y; age management; diversity management; versatile management; talent management; motivation; adaptation.