Využití včelích produktů v kosmetice - Kobza, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice využití včelích produktů zejména v emulzní kosmetice. Cílem této práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na jednotlivé včelí produkty, jejich vlastnosti a možnosti jejich využití v kosmetice. Mezi včelí produkty patří med, včelí vosk, propolis, pyl, mateří kašička a včelí jed. V této práci jsou uvedeny vlastnosti jednotlivých včelích produktů, jejich použití, možnosti stanovení kvalitativních vlastností jednotlivých produktů a způsoby aplikace těchto produktů do kosmetických výrobků. Včelí vosk se používá při výrobě rtěnek, krémů a masťových základů tzv. mastných krémů. Mateří kašička se aplikuje do pleťových vod, výživných mlék, pleťových masek, rtěnek, nočních krémů, vlasových vod, hydratačních přípravků atd. Včelí med se používá do sprchových gelů, mýdel, tělových mlék a do hydratačních krémů. Propolis se přidává do pleťových krémů, mlék, pleťových vod, šampónů, tyčinek na rty, mýdel a také do ústních sprejů. Pyl má z kosmetického hlediska významný obsah vitaminů, aminokyselin a dalších látek v přirozené formě. Tyto látky jsou důležité pro výživu, regeneraci a hydrataci lidské kůže. Včelí jed je používán ve farmaceutických přípravcích, jako jsou léčivé krémy a masti.

This bachelor thesis is focused on the problem of utilization of bees products in cosmetics. The aim of this thesis was to elaborate a literature review focused on individual bee products, their properties and their utilization in cosmetics. Honey, beeswax, propolis, pollen, royal jelly, apisin are said to be the bee products. Properties, utilization, determination of kvalitative properties and aplication into cosmetic products of individual bee products are mentioned in this thesis. Beeswax is used in production of lipsticks, creams and for basis of smears (oily creams). Royal jelly is aplicated into lotions, face masks, lipsticks, night creams, hair waters, hydration preparations etc. Honey is used for preparation of shower gels, soaps, body milks, hydration creams. Propolis is added into creams, body milks, body lotions, shampoos, lipsticks, soaps and mouth sprays. Pollen has significant content of vitamins, aminoacids and other substances in nature form for cosmetics. These substances are important for nutrition, regeneration and hydration of skin. Apisin is used in pharmacologic preparations, like healing creams and smears.
Utilization of bees products in cosmetics
Keywords: Včelí produkty; med; včelí vosk; propolis; mateří kašička; pyl; včelí jed; emulze; Bee products; honey; beeswax; propolis; royal jelly; pollen; apisin; emulsion