Metalografie korozivzdorných ocelí - Hasoňová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Bakalářská práce se zabývá metalografií korozivzdorných ocelí. V úvodu teoretické části je krátce shrnuta historie metalografie. Následně jsou zde shrnuty základní poznatky o metalografii, způsobu a metodách přípravy vzorků pro následnou analýzu struktury. Jsou zde také rekapitulovány metody pro zkoumání makrostruktury a mikrostruktury materiálů se zvláštním zaměřením na korozivzdorné oceli. V rešeršní části jsou shrnuty nejnovější poznatky týkající se studování struktury materiálů metodami metalografie. Úkolem praktické části bylo nalézt vhodné složení leptadla pro vyvolání struktury korozivzdorných ocelí, aby bylo dosaženo kvalitních a hlavně reprodukovatelných výsledků.

This thesis deals with metallography of stainless steels. At the beginning of theoretical part the history of metallography is shortly summarized. Then the basic knowledge about metallography, ways and methods of preparing samples for subsequent analysis of structure are resumed. There are also summarized methods for examining the macrostructure and microstructure of materials with a particular focus on stainless steels. The literary-search section summarizes recent advances in the study of the structure of materials using methods of metallography. The task of the study was to find suitable composition of etchant to reveal the structure of stainless steels in order to achieve high quality and especially reproducible results.
Metallography of stainless steels
Keywords: Korozivzdorné oceli; metalografie; leptadlo; vyvolání struktury.; Stainless steels; metallography; etchant; revealing structure.