Porovnání parametrů vybraných typů komerčních lithium-iontových baterií - Špina, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Tato práce se zabývá principem funkce lithium iontových baterií, hodnotí jejich charakteristické vlastnosti, vývoj, výhody a nevýhody. Jsou probírány také technologické postupy a používané materiály při jejich výrobě a recyklaci. V praktické části pak bylo provedeno měření kapacit jednotlivých baterií různých typů Li-ion baterií při různých zátěžných proudech. Bylo provedeno také cyklování baterií a vyhodnocení poklesu kapacity a dalších parametrů. Elektrochemická impedanční spektroskopie byla naměřena u článků v neopotřebeném stavu, pro účely porovnání různých druhů baterií a ve stavu po provedení určitého počtu cyklů.

This thesis deals with operation principles of Lithium-ion battery. It evaluates its characteristics, advantages, and disadvantages. Technological processes and materials used in manufacturing and recycling are also discussed. Practical part of the thesis evaluates initial capacity of given Li-ion cells at different loads. Batteries are then cyclically charged and discharged, and its capacity and other parameters are determined. Electrochemical impedance spectroscopy data are also taken and evaluated for batteries in new-like condition, used batteries and cycled batteries as the capacity fades.
Comparison of parameters of selected types of commercial lithium-ion batteries
Keywords: Li-ion; Lithium-iontová baterie; historie elektrochemických zdrojů energie; degradace; zrychlené stárnutí; tepelná dekompozice; úbytek kapacity; cyklování baterie; bezpečnost baterií; testování kapacity; různé vybíjecí zátěže; měření elektrochemické impedanční spektroskopie; rychlé nabíjení a vybíjení; Li-ion; Lithium-ion battery; degradation; accelerated aging; thermal runaway; capacity loss; capacity determination; battery cycling; battery safety; rate-capability testing; various C-rate discharge; discharge rate testing; electrochemical impedance spectroscopy measurement; fast charge; and discharge