Použití exotermických nálitků u odlitků ze slitin hliníku - Jakubec, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato práce se zabývá vlivem exotermických obkladů nálitků na dobu tuhnutí hliníkových slitin. Práce je rozdělena do pěti částí. V první kapitole popisuje tuhnutí slévárenských slitin. Ve druhé kapitole se zabývá navrhováním nálitků. Třetí kapitola je zaměřena na typy nálitků. Čtvrtá kapitola popisuje možné způsoby intenzifikace nálitků a chemické složení exotermických a izolačních směsí pro výrobu obkladů nálitků. V hlavní páté kapitole je pozornost věnována experimentálnímu měření teplot a dob tuhnutí hliníkové slitiny v odlitcích, nálitcích a exotermických a izolačních obkladech nálitků.

This master's thesis deals with the influence of the exothermic riser sleeves on the solidification time of aluminum alloys. The thesis is divided into five parts. The first chapter describes solidification of cast alloys. The second chapter deals with the designing of risers. The third chapter is focused on the types of risers. The fourth chapter describes ways of intensification of risers and chemical composition of exothermic and insulating mixtures for production of riser sleeves. The main fifth chapter focuses on experimental measurements of temperatures and solidification time of aluminum alloy in castings, risers and exothermic and insulating riser sleeves.
Use of exothermic sleeves for aluminium alloy castings
Keywords: nálitek; obklad; exotermický obklad; izolační obklad; riser; riser sleeve; exothermic riser sleeve; insulating riser sleeve