Navrhování územních celků s využitím pokročilých technologií - Nováček, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Předmětem práce je definování oslunění, jakožto fyzikálního faktoru ovlivňujícího stavby, z pohledu normových předpisů České republiky. Dále se práce zabývá optimalizací projekčních postupů, a také mírou kvality norem pro oslunění. Závěrem je na konkrétním příkladu zpracována analýza oslunění více způsoby.

The subject of the thesis is to define sunlight illumination as a building-influencing physical factor from the perspective of the technical standards in the Czech Republic. It aims to optimize the draft making process, and a quality of selected technical standards for sunlight illumination in the Czech Republic. In conclusion there is an example of a sunlight illumination analysis in different ways.
Design of urban area using advanced technologies
Keywords: Optimalizace; simulace; oslunění; BIM; České technické normy pro oslunění; posouzení oslunění; ekologické myšlenky; vliv na lidi; kvalitní navrhování; deklinace; azimut; časová poloha Slunce na obloze; moderní technologie; Optimization; simulation; sunlight illumination; BIM; czech technical standards for illuminance; assessment of sunlight illumination; ecological ideas; people-influencing; quality of draft making; declination; azimuth; time position of the Sun in the sky; modern technology