Modernizační akce Jaderné elektrárny Dukovany za účelem zvýšení výkonu a bezpečnosti jaderného zařízení - Stoklasa, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Při tvorbě bakalářské práce byl hlavní důraz kladen na proběhlé modernizace v Jaderné elektrárně Dukovany. Aby byl zřejmý význam modernizací, obsahuje práce také popis hlavních technologií a dotčených technologických celků. Jednotlivé realizace, které na zařízení proběhly, zajistily zvýšení výkonu modernizovaných jaderných bloků a také vyšší bezpečnost jaderného zařízení. V práci je také rozebrán aktuální stav energetického sektoru, hlavní trendy a hybatelé, které nyní sektor utváří. Své místo v práci zaujímá zhodnocení aktuálního stavu sektoru jaderné energetiky, technologií a možných směrů, kterými se může jaderná energetika do budoucna vydat.

During the creation of the bachelor's thesis, the main emphasis was placed on the modernization of the Dukovany Nuclear Power Plant. In order to make the importance of modernization obvious, the thesis also contains a description of the main technologies and the affected technological units. The individual realizations that took place at the facility ensured an increase in the performance of the modernized nuclear blocks and also a higher safety of the nuclear facility. The work also analyzes the current state of the energy sector, the main trends and drivers that are shaping the sector now. The evaluation of the current state of the nuclear energy sector, technologies and possible directions in which nuclear energy can go in the future takes its place in the work.
Dukovany Nuclear Power Plant modernization action in order to increase the performance and safety of the nuclear facility
Keywords: Jaderná energetika; Jaderná elektrárna Dukovany; modernizace jaderných elektráren; malé modulární reaktory; budoucnost energetiky; emise skleníkových plynů; globální oteplování; Nuclear energy; Dukovany nuclear power plant; modernization of nuclear power plants; small modular reactors; future of energy; greenhouse gas emissions; global warming