Deformačně napěťová analýza sanovaného prvního moláru - Valášek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato diplomová práce je zaměřena na deformačně napěťovou analýzou sanovaného zubu. Konkrétně se jedná o sanovaný zub s kavitou I. a II. třídy. Na začátku této práce jsou popsány základní výplňové materiály, způsoby preparace kavit a rozdělení kavit do tříd. V této prací je popsána tvorba geometrického modelu pro zdravý a sanovaný zub s kavitou I. a II. třídy. Model geometre sanovaného zub byl proveden v několika variantách s uvažováním rozdílného tvaru kavity, velikosti kavity a výplňového materiálu. Na tyto geometrické modely byla vytvořena konečnoprvková síť. Výpočtový model byl vyřešen pomocí programu ANSYS 11.0 v grafickém prostředí Workbench prostřednictvím metody konečných prvků. Z analýzy výsledků vyplývá, že u sanovaného zubu dochází k porušení spojitosti a tím ke snížení celkové tuhosti oproti sanovanému zubu. Pro sanaci zubu byly použity dva výplňo-vé materiály, a to amalgám a kompozitní pryskyřice. Z analýzy výsledků vyplývá, že amal-gám je vhodnější materiál pro sanaci zubů v molárovém úseku.

This diploma thesis specialises in stress – strain analysis of the save tooth. Concretely this thesis works with the save tooth with cavity of the I. and II. class. At the beginning of this work you can find description of basic filling materials, different ways of cavity´s preparation and subclassification of cavity. This work describes production of geometric model of health and save tooth with cavity of the I. and II. class. Model geometer of the save tooth was im-plemented in several ways, each one concerning different form of cavity, size of cavity and different filling materials. Final element net was created on the base of these geometric mo-dels. Computational model was created with the help of the programme ANSYS 11.0 in gra-phic environment Workbench and with the help of the final elements method. The results of the analysis are following: Continuity of the save tooth happens to break thereby the whole stiffness decreases in comparison with the save tooth. Two filling materials were used for sanitation of the tooth: amalgam and composite resin. As a result of the analysis I consider amalgam to be more suitable for sanitation of teeth in moral section.
Stress - strain analysis of save first molar tooth
Keywords: sanovaný zub; výplňové materiály; třídy kavit; metoda konečných prvnků; save tooth; filling materials; classes of cavity; final element method