Technologie tváření tenkých plechů stříháním - Musil, Zbyněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá technologií tváření ocelových tenkých plechů stříháním pro rotační i nerotační součásti. První část je věnována obecnému pojednání o plošném tváření, především o stříhání a významu velikosti střižné mezery pro kvalitu budoucího výstřižku. Další část se zabívá transférem nových poznatků ze zahraniční odborné literatury z oblasti plošného tváření. V poslední části je provedena jejich aplikace na konkrétní zadanou soušástku.

This bachelor‘s thesis deals with technology of mechanical working of the sheetmetals by cutting for rotary and non-rotary single parts. The first part deal with common dissertation about surface mechanical working, mainly about cutting and meaning of cutting gap in accordance with final cutting. The second part deals with transfer of the new pieces of knowledge from foreign technical literature of surface mechanical working. In the last part there is done an aplication on the particular component.
Forming Technology of Thin Sheets
Keywords: Dělení materiálu; stříhání; střižná síla; plošné stříhání; přesné stříhání; vystřihování; střih; střižná vůle; střihadlo; střižník; střižnice; břit.; Cutting of material; shearing proces; shearing forces; cutting; clearance; punch; die; blade