Čtrnáct zastavení cesty světla - Ilčíková, Johanka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2025)
Ve své práci dlouhodobě zpracovávám motiv světla a rostlin. Ty používám jako symboliku k různým ctnostím, podle historického významu a použití. Bakalářská práce se zabývá tématikou 14 zastavení cesty světla, která čerpá inspiraci z křesťanské duchovní tradice a její symboliky. Všichni známe křížovou cestu, která ve 14. zastaveních přibližuje Ježíšovu cestu od Pilátova soudu přes smrt na Golgotě až k uložení jeho těla do hrobu. Cesta světla na ni navazuje a v dalších 14 zamyšleních nás vede od prázdného hrobu k Letnicím. Každé zastavení je vytvořeno prostřednictvím kompozice květin a jejich symbolického spojení s klíčovými momenty této cesty. U prvního zastavení - JEŽÍŠ VSTAL Z MRTVÝCH, je použit stromový kříž, který se používal ve spojitosti se Vzkříšením a květiny spojené s Ježíšem a jeho životem (např. vinná réva symbolizuje hojnost, zdroj života a duchovní síly). Naproti tomu u 2. zastavení - UČEDNÍCI NACHÁZEJÍ PRÁZDNÝ HROB, je použita například fialka, která vyjadřuje pokoru nad tím, co učedníci vidí nebo slunečnice, představující lidskou duši, která svými myšlenkami a city neustále směřuje k Bohu. K jednotlivým zastavením cesty světla připojuji příběhy ze skutečného života, čímž obohacuji a prohlubuji význam každého zastavení.

In my work, I have long explored the motif of light and plants. I use them as symbols representing various virtues, based on their historical significance and usage. My bachelor's thesis focuses on the theme of the 14 Stations of the Way of Light, which draws inspiration from Christian spiritual tradition and its symbolism. We are all familiar with the Stations of the Cross, which in 14 stops depict Jesus' journey from Pilate's court, through His death on Golgotha, to the laying of His body in the tomb. The Way of Light follows this path and, in another 14 reflections, leads us from the empty tomb to Pentecost. Each station is created through a composition of flowers and their symbolic connection to the key moments of this journey. For the first station — JESUS RISES FROM THE DEAD — I use the tree cross, traditionally associated with the Resurrection, and flowers linked to Jesus and His life (for example, the vine symbolizes abundance, the source of life, and spiritual strength). In contrast, at the second station — THE DISCIPLES FIND THE EMPTY TOMB — I use, for instance, the violet, which expresses humility in light of what the disciples witness, or the sunflower, representing the human soul that continually turns its thoughts and feelings toward God. To each station of the Way of Light, I attach real-life stories, thereby enriching and deepening the meaning of each reflection.
The 14th Station of the Way of Light
Keywords: Křesťanství; květiny; kresba; symbolika; extrudovaný polystyren; světlo; Christianity; flowers; drawing; symbolism; extruded polystyrene; light