Detekce QRS komplexů s využitím Stockwellovy transformace - Kašík, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá detekcí QRS komplexů v EKG záznamu. V práci jsou uvedeny stručné informace související s anatomií srdce, vznikem elektrických signálů v srdci, snímáním a popisem EKG záznamu. Podrobněji se práce zabývá detekcí QRS komplexů různými metodami a realizací detektoru založeného na Stockwellově transformaci, Shannonově energii a adaptivním prahování. Také je zde rozebrána problematika hodnocení úspěšnosti detekce. Sensitivita a pozitivní predikce popsaného detektoru na kompletní MIT-BIH Arrhythmia databázi dosahují hodnot 99.80 % a 99.88 %.

This bachelor´s thesis deals with the detection of QRS complexes in ECG record. The thesis provides a brief information related to the heart anatomy, generation of electrical signals in the heart, recording and description of the ECG record. In more detail, there is a description of the detection of QRS complexes by various methods and realization of a detector based on Stockwell transform, Shannon energy and adaptive thresholding. The evaluation process of the detection efficiency is also included. Sensitivity and positive prediction of the proposed detector on the complete MIT-BIH Arrhythmia database reached 99.80 % and 99.88 % respectively.
QRS detection based on Stockwell transform
Keywords: Elektrokardiogram; QRS komplex; detekce; Stockwellova transformace; Shannonova energie; adaptivní prahování; MIT-BIH Arrhythmia databáze; Electrocardiogram; QRS complex; detection; Stockwell transform; Shannon energy; adaptive thresholding; MIT-BIH Arrhythmia database