Koncepce modulárního tandemového návěsu - Pavlovič, Matúš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Táto bakalárska práca sa zameriava na rozbor konštrukčných prvkov dvojnápravového traktorového návesu ako nosiča výmenných nadstavieb. Ďalej táto práca obsahuje vlastný koncepčný návrh dvojnápravového návesu, jeho rámu a vhodných konštrukčných prvkov, taktiež výpočty na overenie funkčnosti rámu návesu. Práca taktiež obsahuje výkresovú dokumentáciu návesu.

This bachelor thesis focuses on analysis of construction elements of two-axle trailer as a carrier of changeover system. Furthermore, this thesis includes own conceptional desing of two-axle trailer, it’s frame and suitable construction elements, also calculations for verification of functionality of the frame. Thesis also includes drawing documentation of the trailer.
Concept of a modular tandem trailer
Keywords: náves; rám; výmenný systém; náprava; oje; odpruženie; trailer; frame; changeover system; axle; shaft; suspension