Polyfunkční dům Křenová - Láníková, Jaroslava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2012)
Polyfunkční dům navazuje na stávající zástavbu části ulice Křenová, kterou uzavírá a celá řada tak tvoří funkční celek. Stavba je rozdělena na tři základní funkční celky – muzeum, administrativu a byty. Uvnitř je klidová zóna – atrium. Princip návrhu spočívá v jednoduché linii na sobě navazujících kvádrových hmot. Přední strana stavby, kde bude umístěno muzeum, je situována do ulice Křenová a na fasádě z této strany vizuálně kontrastuje černé a bílé obložení, oživené skleněným kvádrem, Druhý skleněný kvádr je situován na východní straně, kde bude umístěna administrativa. Na východní stranu budovy se otevře pohled z nově plánovaného městského okruhu. Prostor mezi tímto okruhem a budovou je propojen zelení, a bude tak tvořit klidové místo na jinak velmi rušné ulici Křenová. Byty jsou situovány do klidové části ulice Skořepka.

The multifunctional house is a part of the row of buildings lining the Krenova street. This house closes the whole line of buildings, so all the houses together create a functional unit. This multifunctional building is devided into three functional parts – a museum, an administrative part and flats. The centre of the building is used as a relaxing area – the atrium. The principle of the design is based on a simple line of block materials connecting to each other. In the front of the house, which is facing the Krenova street, will be situated the museum. The front facade is made of black and white tiles and decorated by a glass ashlar. A second glass ashlar is situated on the east side of the building – the administrative part. This east side will be visible from the newly planned town cirquit. The area in between this cirquit and the multifunctional house will be made into park and will use as a place for relaxation. The flats are situated into the quiet part of the street Skorepka
Polyfunction house Křenová
Keywords: Polyfunkční dům; Brno; Křenová; Skořepka; muzeum; administrativa; byty; atrium; obklad; keramické zdivo; skeletový systém; plochá střecha; prosklená fasáda; kontrast; Multifunctional building; Krenova; Skorepka; museum; offices; flats; atrium; tiles; ceramic brickwork; skeletal systems; flat roof; glass facade; the contrast