Lunární průzkum a Rovery na Měsíce v 21. století - Čuhel, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato práce se zaměřuje na minulé a současné mise v oblasti průzkumu Měsíce. Historická část cílí zejména na programy Sovětského Svazu a Spojených Států, které zahrnují impaktní sondy, přistávací moduly a program Apollo. Z hlediska současných misí se práce zabývá čínským programem Čchang-e a indickou misí Čandraján-3. Kapitoly této práce obsahují ucelený popis konstrukce sond a kosmických lodí, jejich vědeckých experimentů a následnou realizací misí.

This thesis focuses on the past and present missions to the Moon. The historical part focuses particularly on the programs of the Soviet Union and the United States involving impactor probes, landers, and the Apollo program. The present section deals with the Chinese Chang’e program, and the Indian Chandrayaan-3 mission. The chapters in this paper provide a comprehensive description of the design of spacecraft, science experiments on board, and the execution of missions.
Lunar Exploration and Rovers on the Moon in the 21st century
Keywords: Měsíc; sonda; mise; Luna; NASA; Apollo; Čchang-e; Čandraján; Moon; spacecraft; mission; Luna; NASA; Apollo; Chang’e; Chandrayaan