Regulace teploty - Soviš, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Práce se zabývá problematikou regulace teploty pomocí neřízeného zdroje odpadního tepla přístroje v uzavřeném objektu. Cílem práce je seznámení se s danou problematikou a technologickými prostředky, využívaných v oblasti HVAC. Součástí práce je návrh řešení regulace teploty, ve které se využívá ztrátové teplo z kompresoru na vytápění kompresorovny a dále jako doplňkový zdroj tepla do výrobní haly, za účelem snížení nákladů. V rámci řešení algoritmu byl vytvořen tepelný model v prostředí Matlab/Simulink, na základě provedeného měření, který byl použit pro návrh PI regulátoru pomocí integrálního kritéria kvality regulace ITAE a metody Nelder-Mead simplex.

The thesis deals with the issue of temperature control by means of an uncontrolled source of waste heat in a closed room. The main purpose of this thesis is to get acquainted with problematics and technology used in the field of HVAC. Part of the thesis is a solution design of temperature control in which the heat loss from the compressor is used to heat the compressor room and as a supplementary heat source to the production hall to reduce costs. As part of the algorithm solution, was created a temperature model, developed in Matlab / Simulink, which was used to design a PI controller using integral quality control criterion ITAE and Nelder-Mead simplex.
Temperature control
Keywords: Využití ztrátového tepla; technologické prostředky; regulace teploty; návrh algoritmu řízení; regulátor PI; kritérium ITAE; Nelder-Mead simplex; Waste heat utilization; technological means; temperature control; the design of the control algorithm; PI controller; ITAE criterion; Nelder-Mead simplex