Stanoviště pro měření ventilových rozvodů - Martinček, Matej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Diplomová práca sa zaoberá rozvodovými mechanizmami spaľovacích motorov. Pre správnu funkciu mechanizmov a pre budúci vývoj je potrebné zistiť ich charakteristiky. Jednou z charakteristík je aj zdvih ventilov v závislosti na pootočení vačkového hriadeľa. Preto bolo navrhnuté a zostrojené univerzálne stanovisko, na ktorom je možné priebeh týchto charakteristík odmerať.

Diploma thesis deals with valvetrains of internal combustion engines. For the right function and for the future development of valvetrains is important to know their characteristics. One of the characteristic is dependence of valve lift on angular position of camshaft. For this purpose was developed and build universal station where is possible to measure this characteristic.
Station for measuring valve train mechanism
Keywords: Ventilový mechanizmus; vačkový hriadeľ; stanovisko; zdvih; ventil; uhlové natočenie; Valvetrain; camshaft; station; lift; valve; angular position