Vyhodnocení kontaminace pracovního prostředí aerosoly řezných kapalin při soustružení kovů - Svoboda, Svetozár (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práca sa zaoberá kontamináciou pracovného prostredia kvapalným aerosólom, ktorý vzniká rozptylom, vyparovaním procesnej kvapaliny do ovzdušia. Procesné kvapaliny majú slúžiť hlavne na mazanie, chladenie a čistenie nástroja a obrobku, no neželanou vedľajšou vlastnosťou je aj vznik kvapalného aerosólu, ktorý sa drží v ovzduší pracovného priestoru. V takto kontaminovanom pracovnom prostredí je obsluha vystavená určitej dávke kvapalného aerosólu, ktorý spôsobuje dermatologické a respiračné zdravotné ťažkosti. Cieľom diplomovej práce preto bolo zistenie počtu častíc kvapalného aerosólu, ktorý vznikne za meniacich sa pracovných podmienok (zmena otáčok vretena a prietoku chladiacej kvapaliny) a jeho rozptýlenie v priestore. Toto množstvo bolo zistené obrazovou analýzou za pomoci vysokorýchlostnej kamery.

The thesis deals with the contamination of the workspace with a liquid aerosol, which is generated by scattering and evaporation of the cooling fluid. Cooling fluid are primarily intended to lubricate, cool and clean the tool and the workpiece, but the unwanted side effect is the formation of a liquid aerosol that holds in the air of the workspace. In such a contaminated work environment, the operator is exposed to a certain dose of a liquid aerosol that causes dermatological and respiratory problems. The topic of the thesis was to find out the number of particles of liquid aerosol that arises under varying working conditions and its dispersion in space. This amount was determined by image analysis using a high-speed camera.
Evaluation of cutting fluids aerosol contamination of working environment during metal turning
Keywords: aerosól; hmotnostná koncentrácia; distribučná veľkosť častíc; pracovné prostredie; kontaminácia; aerosol; analysis of particle size; distribution of particle size; contamination; workspace