Modelování membrán v mikrofluidním čipu - Konečná, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Tato práce se zaměřuje na mikrofluidní čipy vhodné pro modelaci fosfolipidových membrán, jejich design a možné aplikace. Zároveň poskytuje bližší specifikaci vybraných technik tvorby membrán na čipu. Experimentální část se zabývá výrobou čipů z polydimethylsiloxanu, optimalizací v rámci napouštění roztoků do čipu a samotnou tvorbou membrán uvnitř mikrofluidních kanálků pomocí zvoleného modelového fosfolipidu – asolectinu. Celý průběh modelace membrán byl vizualizován s využitím fluorescenční mikroskopie. V závěru práce je vyhodnocena úspěšnost zhotovené metody včetně vhodnosti asolectinu pro tvorbu modelových membrán a navržena řešení stávajících problémů.

This work focuses on microfluidic chips suitable for modeling phospholipid membranes, their design, and possible applications. It also provides a more detailed specification of selected techniques for creating membranes on a chip. The experimental part deals with the production of chips from polydimethylsiloxane, the optimization of infusing of solutions into the chip, and the formation of membranes inside microfluidic channels using the selected model phospholipid – asolectin. The entire process of membrane modeling was visualized using optical and fluorescence microscopy. In conclusion, the success of the developed method is evaluated, including the suitability of asolectin for the formation of model membranes, and solutions to existing problems are proposed.
Membrane modeling in microfludic chip
Keywords: Mikrofluidní čip; PDMS; fosfolipidová membrána; asolectin; Microfluidic chip; PDMS; phospholipid membrane; asolectin