SIP klient s pokročilými funkcemi - Šacl, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Hlavním cílem této bakalářské práce je návrh a realizace softwarového klienta, který bude schopen provádět textovou i video komunikaci přes síť založenou na protokolu IP. Tato aplikace by měla být spouštěna přímo z webové stránky a neměla by vyžadovat instalaci žádného dalšího software na koncový počítač. V první části jsou popsány možné technologie pro vytvoření této aplikace. Dále následuje stručný popis použitých technologií. Důraz je kladen především na protokol SIP. V práci je stručně popsána charakteristika několika knihoven, které byly uvažovány pro implementaci do aplikace. Návrh řešení obsahuje popis grafického prostředí a chování aplikace. V poslední části práce je výsledná aplikace otestována v různých modelových situacích.

The main objective of this thesis is the design and implementation of client software, which will be able to conduct text and video communication over an IP based network. The client application is supposed to run from a web page without the need of any additional software. The first part describes possible technologies suitable for the development of such an application. After that follows a brief description of the selected technology with emphasis on SIP protocol. The thesis also includes a brief description of characteristics of libraries that were considered for implementation into the application. The proposed solution consists of the description of the graphic environment and behavior of the application. The developed application is tested in different situations in the last part of the thesis.
SIP client with advanced features
Keywords: AJAX; JavaScript; klient; PHP; programování; SIP; SIP server; SDP; VoIP; WebRTC; WebSocket; WebSocket SIP podprotokol; AJAX; JavaScript; client; PHP; programming; SIP; SIP server; SDP; VoIP; WebRTC; WebSocket; Sec-WebSocket-Protocol