Moderní bioplynová stanice jako součást „Smart Regions“ - Horák, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Diplomová práce se zabývá vytvořením výpočtového modelu bioplynové stanice a jeho využitím v koncepci inteligentního regionu se zaměřením na síť rozvodu tepla a chladu. V úvodu práce je provedena rešerše technologie bioplynové stanice. Rešerše je zaměřena na popis moderní bioplynové stanice a vyspecifikování technologických a energetických parametrů nutných pro výpočtový model. Další část práce se zabývá analýzou dynamiky provozu bioplynové stanice a možnostmi využití odpadního tepla z bioplynové stanice. Poslední, a také nejdůležitější, část práce popisuje vlastní návrh výpočtového modelu a možnosti připojení bioplynové stanice k síti rozvodů tepla a chladu.

This thesis deals with the design of computational model of a biogas plant and its use in the concept of intelligent region with focusing on district heating and cooling network. The introduction contains review of technology used in the biogas plant. This review covers the description of modern biogas plants and determination of the energy and technology parameters for computational model of biogas plant. The next part of thesis describes analyze of the dynamics of the operation and the possibilities of using waste heat from biogas plant. The last and also the most important part is based on design of computational model of a biogas plant and design of connection of a biogas plant to the district heating and cooling network.
Modern Biogas Station as Part of "Smart Regions"
Keywords: Anaerobní fermentace; bioplyn; bioplynová stanice; inteligentní region; kogenerační jed-notka; matematický model; sítě rozvodů tepla a chladu; udržitelné využívání odpadního tepla.; Anaerobic fermentation; biogas; biogas plant; CHP unit; mathematical model; heating and cooling networks; Smart Region; sustainable usage of waste heat.