Detekce alkoholu v řečovém signálu - Kupka, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Diplomová práce Detekce alkoholu v řečovém signálu nejdříve popisuje vliv alkoholu na lidský organismus. Další část se zabývá způsobem, jakým se dají získat parametry, kterými se popisuje řečový signál. Stručně pohlíží na dřívější práce a patenty zabývající se detekcí alkoholu v řečovém signálu. V poslední části se zabývá popisem získání hlasové databáze alkoholické řeči. Popsána analýza je implementována do aplikace, která umožňuje vykreslit změny parametrů hlasu při intoxikaci.

The diploma thesis Detection of Alcohol in Speech Signal first describes the effect of alcohol on the human body. The second part deals with ways to obtain parameters that describe the speech signal. The third part provides a brief overview of previous case studies and patents focused on the detection of alcohol in the speech signal. The fourth part presents the collected own database of voice recordings and developed software application for the analysis of intoxicated speech. The final part describes the measured changes in speech signal parameters that indicate alcohol intoxication.
Detection of alcohol in speech signal
Keywords: formanty; základní hlasový tón; LPC; kepstrum; ALC; formants; pitch; LPC; cepstrum; ALC