Vývoj metody pro hodnocení retenčních vlastností vegetačních střech - Herůfek, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Tato diplomová práce se bude zabývat vývojem metody pro hodnocení retenčních vlastností vegetačních střech, v rámci které se vyvine model simulátoru deště a vyzkouší typy srážek. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, teoretické a praktické. Teoretická část popisuje, proč je nutné se věnovat úkolům retence a zadržování vody, především na zelených střechách. Dále zde uvedu fyzikální teorii k dané problematice. Popíšu simulátory ve světě a v České republice, které se běžně využívají k vědeckým pokusům. Praktická část popisuje měření velikosti kapek a realizaci simulátoru deště. Jsou provedena měření průtoku a intenzit deště pomocí váhy, průtokoměru a člunkového srážkoměru. K měření byl vyvinut datalogger na fakultě FEKT VUT v Brně. Na závěr jsou výsledky shrnuty a uvedena doporučení, jak by bylo vhodné s výsledky naložit a jak v budoucnu postupovat při dalších podobných měřeních.

This diploma thesis deals with the development of methods for evaluating retention features of green roofs. For the purpose of this thesis, a rainfall simulator was designed and various types of precipitation were examined. The thesis is divided into two main parts: a theoretical part and a practical part. In the theoretical part, the importance of water retention on green roofs is discussed. In addition, a physical theory related to this topic is included and various rainfall simulators used for scientific experiments in the Czech Republic and abroad are described. The practical part deals with the measurement of droplet size and rainfall simulator design. In this part, the process of measuring the flow and the intensity of rainfall by using scales, flow meter and rain gauge is described. For this purpose, a datalogger was developed by the Faculty of Eletrical Engineering in Brno. Finally, the results are sumarized and recommendations on how to conduct the research in the future are provided.
The development of a method for evaluation of the green roofs' retention capacity
Keywords: Retence; zelená střecha; průtok; průtokoměr; simulace deště; velikost kapky; průtokoměr; člunkový srážkoměr; kinetická energie; intenzita deště.; Retention; green roof; water flow; flow meter; rainfall simulation; rain gauge; kinetic energy; rainfall intensity.