Posouzení spolehlivosti vybraného procesu u nevýrobní společnosti - Lukáš, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Předmětem diplomové práce Posouzení spolehlivosti vybraného procesu u nevýrobní společnosti je analýza spolehlivosti procesů a jejich rizik. Dílčími cíli bylo provést odbornou literární rešerši platných norem a systémový rozbor týkající se problematiky posouzení spolehlivosti vybraného procesu. První část diplomové práce se zabývá přiblížením zvolených pojmů a nástrojů, které jsou v této práci využity. Dále se autor zabýval vybranými požadavky příslušných norem ČSN EN ISO 9001:2016, ČSN EN ISO 14001:2016 a ČSN ISO 45001:2018, které se vztahují na řešenou problematiku. V praktické části je představena společnost, zejména pak členění společnosti vztahující se k určenému procesu. Následně byl daný proces zpracován do integrovaného vývojového diagramu a posouzen pomocí nástrojů kvality, a to FMEA analýzy a Interního auditu. Na základě výsledků dosažených použitím těchto nástrojů byla analýzou odhalena příslušná rizika a zjištění. Autor v poslední části porovnal a shrnul výsledky posouzení a identifikovaná zjištění, pro která navrhl vhodná preventivní opatření pro zlepšení vybraného procesu. Závěrem jsou diskutovány vlastní závěry a navržená preventivní opatření.

The subject of the diploma thesis Assessment of the reliability of a selected process in a non-manufacturing company is the analysis of the reliability of processes and their risks. The partial goals were to perform a professional literature search of valid standards and a system analysis concerning the issue of assessing the reliability of the selected process. The first part of the diploma thesis deals with the approach to selected concepts and tools that are used in this work. Furthermore, the author dealt with selected requirements of the relevant standards ČSN EN ISO 9001:2016, ČSN EN ISO 14001:2016 a ČSN ISO 45001:2018, which relate to the issues addressed. The practical part introduces the company, especially the division of the company related to the process. Subsequently, the process was processed into an integrated flowchart and assessed using quality tools, namely FMEA analysis and Internal Audit. Based on the results obtained using these tools, the analysis revealed relevant risks and findings. In the last part, the author compared and summarized the results of the assessment and the identified findings, for which he proposed appropriate preventive measures to improve the selected process. Finally, the own conclusions and proposed preventive measures are discussed.
Reliability assessment of selected process in non-manufacturing company
Keywords: spolehlivost procesu; kvalita procesu; FMEA; interní audit; management rizik; process reliability; process quality; FMEA; internal audit; risk management