Asynchronní motor se stíněným pólem - Žuška, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Jednofázový asynchronní motor se stíněným pólem je konstrukčně jednoduchý a levný motorek. Používá se jako pohon ventilátorů, malých domácích spotřebičů a nebo jako gramofonový motorek. Motorek se točí pouze jedním směrem. Směr točení nám udává poloha stínícího závitu (závitu nakrátko). Motorek má malý výkon, několik jednotek wattů a špatnou účinnost.

Single-phase shade-pole motor has easy structure, and i tis chlap. It can be used as a drive of electrical fans, drive of small household appliancesor as a gramophonic motor. Motor is rotating one way only. Direction of roteting is given by positron of shading ring. Motor is not very effective, and i tis not efficient.
Shaded-Pole Induction motor
Keywords: Asynchronní motor; stíněný pól; jednofázový motor; závit nakrátko; Induction motor; shaded-pole; single-phase machines; shading coil