Vibrační analýza v časové doméně - Friedel, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá možností řešení problematiky nelineárních vibračních jevů v časové doméně s využitím metody konečných prvků. V úvodní části jsou představeny možné simulační přístupy k řešení nelineárních vibračních úloh, oblasti aktuálního využití a poznatky potřebné při řešení s využitím přístupu explicitní dynamiky. V části nesledující je vytvořena metodika vyšetřování frekvenčního spektra v časové oblasti a její následná implementace na jednoduchý nelineární model. Třetí část diplomové práce se zaměřuje na ovlivnění frekvenčního spektra objemových těles přítomností nelineárních kontaktů. V závěrečné části práce dochází k experimentálnímu měření vibrační charakteristiky, nelineární pružiny v oblasti rezonance, jež je následované replikací vyšetřovaného modelu do numerické simulace. Závěrečná diskuze nad výsledky odpovídá, zda dokáže simulace zastoupit vibrační experimentální měření.

The final thesis deals with the possibility of solving the problem of nonlinear vibration phenomena in the time domain using the finite element method. In the introductory part are presented possible simulation approaches for solving nonlinear vibration behaviour, areas of current use and the knowledge, which is needed for a real application using the explicit dynamics approach. In the next part is developed a methodology for investigating the frequency spectrum in time domain and its subsequent implementation on a simple nonlinear model. The third part of the thesis is focused on impact of the presence of nonlinear contacts applied on three-dimensional models and its effect at the frequency spectrum. The final part of the thesis includes the experimental measurement of the nonlinear spring vibration characteristics, in the resonance region and the subsequent replication of the investigated model for numerical FEM simulation. A final discussion of the results answers if experimental vibration measurement can be replaced by numerical simulation.
Vibrational analysis in time domain
Keywords: Vibrační analýza; Nelinearita; Časová doména; Metoda konečných prvků; Explicitní dynamika; Vibrational analysis; Nonlinear; Time domain; Finite element method; Explicit dynamic