Rodinný dům s ateliérem na Hořicích - Svoboda, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Bakalářská práce se zabývá projekcí rodinného domu s ateliérem na Hořicích. Hořice jsou malou vesnicí ležící 7km od města Blanska, které má téměř 20 000 obyvatel. Tento objekt je situován do vesnice autora, a z hlediska stavebního jsou tudíž velice dobře známy okolní poměry. Stavba je umístěna do skutečného terénu na parcelu ležící naproti místu autorova bydliště. Dům má dvě patra, a to jedno nadzemní podlaží, které je částečně podsklepeno. Podsklepená část je z ulice (východní strany) přístupná. V jižní části podsklepení je projektován ateliér - tedy prostor komerční přístupný pro širokou veřejnost. V severní části je umístěna garáž pro dva osobní automobily a vedlejší vchod do rodinného domu. Nadzemní podlaží je soukromý prostor určený pro bydlení. Horní patro je 5+KK. Rodinný dům pojme bez problému rodinu o 5 členech, a je schopen ubytovat též návštěvu či prarodiče. Místnosti jsou navrhnuty komfortně a nabízejí moderní rodině spoustu využití. Hlavní přístup do rodinného domu vede přes venkovní schodiště. Objekt je zděný, obvodové stěny spodního patra jsou z betonových tvárnic a horní obvodové stěny z tvárnic pálených z hlíny. Obě patra propojuje železobetonové schodiště. Dům je zastřešen plochou střechou. Venkovní dveře a okna jsou hliníková. Objekt je obložen travertinovými bloky. Stavba je napojena na potřebné inženýrské sítě. Projektová dokumentace je vypracována v souladu s vyhláškou o dokumentaci staveb.

The bachelor’s thesis deals with the projection of a detached house with an atelier in Hořice. Hořice is a small village located 7kms from town Blansko, which has almost 20,000 inhabitants. This building is situated in author’s village, and therefore the local conditions in terms of construction are very well known. The building was placed in a real plot opposite the place where the author lives. The house has two floors, one floor is a partial cellared. The cellared part is accessible from the street (east side). In the southern part of the basement is designed atelier - a commercial space accessible to the general public. In the northern part there is a garage for two cars and the side entrance to the detached house. The ground floor is a private space for housing. The upper floor is 5+KN. The house has no problem to accommodate a family about 5 members, and also it’s able to accommodate some visitors or grandparents. The rooms are comfortably designed and offer a lot of use for a modern family life. The main entrance to the detached house is through the outdoor staircase. The building is made out of brick, perimeter walls of the lower floors are made of concrete blocks and the top perimeter walls of burnt bricks from the clay. Both floors connect the reinforced concrete staircase. The house is covered by a flat roof. Exterior doors and windows are from aluminum. The building is clad by travertine blocks. The building is connected to the necessary engineering networks. The project documentation is developed in accordance to the decree of the building documentation.
Detached House with Atelier in Hořice
Keywords: Rodinný dům; Ateliér; Hořice; Novostavba; Moderní; Detached House; Atelier; Hořice; New - Built; Modern