Experimentální metodologie měřicího řetězce - Lojková, Lea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tématem této diplomové práce je zpracování podrobné studie o normách ISO, které se zabývají dynamikou motorových vozidel, zkouškami a měřením proměnných, které umožňují toto chování popsat a modelovat. Přílohou práce je podrobný přehled všech nalezených norem se vztahem k dané problematice. Norma ISO 15037-1 Silniční vozidla – zkušební metody pro dynamiku vozidel. Část 1: Všeobecné podmínky pro osobní vozy je popsána podrobně, včetně formulářů zkušebních zpráv a dodatku C a D. Dále je v práci popsán minimální model měřicího systému, který splňuje požadavky kladené normou ISO 15037-1, je zde uveden detailní popis všech snímačů, použitých k měření požadovaných proměnných a stručný popis snímačů, které slouží k měření dalších veličin. Měřicí možnosti přístrojového vybavení měřicího systému RIO ÚADI FSI Brno jsou následně porovnány s požadavky kladenými normou, a je konstatováno, že splňují všechna stanovená kritéria. Vzhledem k tomu, že požadavky kladené normou jsou velmi mírné, zatímco vybavení ÚADI FSI Brno je na vysoké technologické úrovni a většina použitých snímačů je přímo určena pro měření dynamických parametrů vozidel, včetně vozidel závodních, nemá systém s dodržením normy žádné problémy.

This work is focused on the development of a thorough study about ISO standards focused on the vehicle dynamics, standardized tests of vehicle dynamics and measured variables that allow us to describe and model the behaviour of riding vehicles properly. In the Appendix A of the thesis, there is a list of all known ISO standards dealing with given topic. The standard ISO 15037-1 Road vehicles – Vehicle dynamics test methods, Part 1: General conditions for passenger cars is described in detail, including the forms for test reports and the Appendix C and D. In the thesis, there is also described a model of minimal needed measuring system that is still in good accordance with the standard ISO 15037-1 and fulfills all its requirements. Detailed description of all used sensors that are used to measure required variables is given, as well as a short description of all sensors that are used for measurement of other variables. After that, measurement abilities of the instrumentation of measuring system RIO used in ÚADI FSI Brno is compared and confronted with requirements given by the standard, to see, if all given criteria are properly fulfilled. Because of the fact that standard-given criteria are quite mild, while the equipment of the faculty is high-level technology, mostly made directly for measuring of dynamic parameters of the vehicles, including racing vehicles, the system is in full accordance with the standard ISO 15037-1.
Experimental methodology of measuring
Keywords: Dynamika vozidla; měřicí řetězec; norma ISO 15037; úhel volantu; moment síly volantu; rychlost v dopředném směru; úhel vybočení; rychlost v příčném směru; zrychlení v dopředném směru; zrychlení v příčném směru; rychlost vybočení; rychlost sklonu; rychlost náklonu; úhel sklonu; úhel náklonu; výstupní signál; kritérium vztažné normy.; Vehicle dynamics; measurement; the standard ISO 15037-1; steering-wheel angle; steering wheel torque; longitudinal velocity; sideslip angle; lateral velocity; longitudinal acceleration; lateral acceleration; yaw velocity; roll velocity; pitch velocity; roll angle; pitch angle; output; standard criterion.