Hardwarová akcelerace filtrace obrazu - Zelinka, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato bakalářská práce se zabývá hardwarovou akcelerací filtrace obrazu s využitím FIR filtrů. Definuje základní pojmy týkající se digitálního obrazu, popisuje princip filtrace a stručně vysvětluje techniky používané při detekci hran v obraze a při vyhlazování obrazu. Hlavním cílem práce je rozbor několika metod akcelerace FIR filtrů, které jsou vhodné pro realizaci v hardwaru, a následná implementace vybrané metody s možností změny konfigurace za běhu s ohledem na maximální propustnost. V závěru práce je uvedeno vyhodnocení metody z hlediska propustnosti a provedeno srovnání s optimální softwarovou implementací.

This bachelor's thesis deals with the hardware-based acceleration of image filtration using FIR filters. Define basic concept about digital image, describes the principle of filtration and briefly explains the techniques used to detect edges in an image and smoothing the image. The main aim of this work is the analysis of several acceleration methods of FIR filters, which are suitable for implementation in hardware, and the subsequent implementation of the selected method with the possibility of configuration changes at runtime with regard to the maximum throughput. In conclusion of this work it is described the evaluation of the method and made compared with the optimal software implementations.
Hardware-Based Acceleration of Image Filtration
Keywords: 2D FIR filtr; filtrace obrazu; hardwarová akcelerace; distribuovaná aritmetika; RAG algoritmus; FPGA; 2D FIR filter; image filtration; hardware-based acceleration; distributed arithmetic; RAG algorithm; FPGA