Návrh experimentu - Lachnit, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá možností nasazení plánovaného experimentu v průmyslovém podniku v oblasti vývoje LED modulů do světlometů osobních automobilů. V rešeršní části práce je popsána metodika plánovaného experimentu. V další části rešeršní studie je popsán obecně princip termografického měření, navazuje kapitola, která se zabývá LED diodami a tepelnou degradací. V praktické části je popsána týmová analýza, která byla provedena při výběru jednotlivých faktorů, následuje kapitola prokazující statistickou významnost prokovů. V další kapitole je popsána metodika přípravy desek plošných spojů a měření. Následují další kapitoly, které popisují provedení plánovaného experimentu a jeho výsledky při 8 V, 13,5 V, 16,5 V. Plánovaný experimenty byly provedeny s čtyřmi a s pěti faktory. Důvodem je manuální úprava desky. Každý plánovaný experiment je zakončen doporučeným nastavením faktorů a jejich interakcí s ohledem na odezvu, kterou je minimální teplota. Diplomová práce je zakončena celkovým zhodnocením.

The main subject of this master thesis is to evaluate using of Design of Experiment in industrial company in the development of LED modules for cars. In background study Design of Experiment methodology is described. Next part of background study describes the general principles of termography measurements, next chapter includes the information’s about LED technology and temperature degradation. At the beginning of the practical part is a description of the team analysis due to selection of factors, next chapter validates importance of vias. In next chapter methodology of print circuit board preparations and measuring are described. A next chapter describes the implementation of design of experiment at voltages 8 V, 13,5 V, 16,5 V. Designs of Experiments were made for four or five factors. The reason for this decision was the manual adjustment of printed circuit boards. At the end of each Design of Experiment is the recommendation of factors and interactions settings with regard on response, which is the minimal temperature. At the end of master’s thesis is the final evaluation.
Design of Experiment
Keywords: Plánovaný experiment; faktor; odezva; termografie; LED dioda; napětí; teplota; Design of Experiment; factor; response; termography; LED diode; voltage; temperature