Technologie tažení drátů - Štys, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Práce předkládá aktuální rešerši na téma technologie tažení drátu se zamřením na rozbor činitelů procesu, jejich výpočet a vliv na průběh procesu. V rámci rešerše jsou uvedeny jednotlivé metody tažení a technologický postup tažení drátu. Práce se dále zabývá geometrií a materiály průvlaků a jejich vlivy na kvalitu procesu a opotřebení nástroje. Následně jsou rozebrány aktuálně používané stroje, shrnuty jejich výhody, nevýhody a vhodnost použití v závislosti na materiálech tažených drátů a ekonomické rentabilitě. V závěru práce jsou uvedeny nekonvenční metody tažení drátu a budoucí vývoj těchto metod.

The paper presents current research on the technology of wire drawing with focusing on the analysis of process factors, their calculation and influence on the process itself. The research describes drawing methods and technological process of wire drawing. The work also deals with geometry and die materials and their effects on process quality and tool wear. Subsequently this thesis analyses currently used machines and their advantages and disadvantages. As well as their suitability for use depending on the materials of the drawn wires and economic profitability. At the end of the thesis, unconventional methods of wire drawing and their future development estimation are presented.
Wire Drawing Technology
Keywords: tváření; tažení drátu; průvlak; redukce; tažná stolice; forming; wire drawing; drawing die; reduction; drawing machine