Využití senzorů v automatizaci - Kiza, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Táto bakalárska práca obsahuje súhrn a prehľad stavu techniky priemyslových senzorov v oblasti automatizácie. Náplňou práce bolo vykonať rozbor priemyslových senzorov a následne rozviesť ich možnosti použitia v automatizácii. Rozbor bol vypracovaný na základe osobitných druhov senzorov, ktoré boli rozdelené podľa ich fyzikálneho princípu. Pomocou nadobudnutých informácií o princípoch a činnosti daných senzorov bolo následne možné uviesť ich hlavné výhody a nevýhody. Využitie vedomostí o princípoch činnosti a vlastnostiach senzorov umožní správne navrhnutie a implementovanie senzora do praxe. Vypracovaná bakalárska práca teda prináša súhrn informácii o senzoroch a uľahčí čitateľovi výber senzora k potrebnej aplikácii.

This bachelor thesis contains a summary and conclusion of technical conditions of industrial sensors in the automatization field. The objective of this thesis is to analyze industrial sensors and subsequently list possibilities of their utilization in the automatization. This analysis was performed based on particular kind of sensors which were divided in accordance to their physical qualities. As a result of acquired research regarding principles and function of these sensors, it is possible to specify the essential advantages and disadvantages of the sensors. This acquired research allows for accurate usage and implementation of sensors in the engineering practice. Therefore, this thesis offers a summary of sensor information which can assist a reader to choose the proper sensor for particular applications.
Use of sensors in automation
Keywords: Priemyslová automatizácia; automatizácia výroby; senzorika; senzory; aplikácie senzorov; Industrial automation; automation of pruduction; sensory; sensors; applications of sensors