Analýza smart materiálů - Rašner, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Bakalářská práce „Analýza smart materiálů“ se zabývá popisem inteligentních materiálů z hlediska využitelnosti v technické praxi. Nejprve je v práci provedena rešerše smart materiálů, která je dále rozvedena na podrobný popis materiálů s tvarovou pamětí. Za účelem zkoumání funkčnosti materiálu a popisu jeho chování z hlediska nelineárního kmitání je navržen zjednodušený model. Praktická část se věnuje aplikaci pasivního tlumení na materiálu Nitinol. Řešení je provedeno v modelovacím prostředí MATLAB/Simulink.

The bachelor's thesis "Smart Materials Analysis" deals with the description of intelligent materials in the way of usability in technical practice. At first, the research of smart materials is carried out, which is further elaborated on a detailed description of shape memory materials. In order to investigate the functionality of the material and the description of its behaviour in terms of non-linear oscillation, a simplified model is proposed. The practical part deals with the application of passive damping of Nitinol. The solution is accomplished by modelling program MATLAB / Simulink.
Analysis of Smart Materials
Keywords: smart materiály; superelasticita; martenzitická transformace; Nitinol; tlumení; nelineární kmitání; smart materials; superelasticity; martensitic transformation; Nitinol; damping; non-linear oscillation