Antény pro pásmo GSM - Rousek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Bakalářská práce se zabývá miniaturizačními technikami planárních antén typu invertované F (PIFA). V práci jsou simulovány antény pro pásma GSM využívající meandrování zářiče antény, kapacitní zátěž a U-sloty v zářiči. Je studován vliv parametrů jednotlivých miniaturizačních technik na velikost a vlastnosti antén. U každé simulované antény je podrobně popsán postup jejího návrhu. Vybrané modely antén byly upraveny pro zadaný substrát a vyrobeny. Výsledky měření jsou porovnány se simulacemi.

Bachelor thesis deals with miniaturization techniques of the planar inverted-F antenna (PIFA). In bachelor thesis were simulated antennas for the GSM bands using meandering of the radiating patch, capacitive load and U-slolts. Influence of parameters of each miniaturization techniques on the antenna size and parameters were studied. The process of designing the antennas is described in detail. Selected models of antennas were adapted to given dielectric substrate and constructed. The measured results are presented and compared with simulations.
Antennas for GSM bands
Keywords: PIFA; GSM; miniaturizace; kapacitní zátěž; meandrování zářiče; vícepásmová anténa; PIFA; GSM; miniaturization; capacitive load; meandering of radiating patch; multiband antenna