Hodnocení porezity u odlitků gravitačně litých z Al slitin - Staňková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Řešením diplomové práce je hodnocení porezity v návaznosti na mechanických vlastnostech z různých Al slitin. Odlitky byly zhotoveny gravitačním litím do kokil nebo gravitačním litím do písku. Naměřené hodnoty (mechanické vlastnosti, porezita, DAS, parametr kulatosti a tvar póru) byly statisticky vyhodnoceny a zjištěné závislosti zpracovány do grafů.

Solving of this diploma thesis is evaluation porosity in sequence on mechanical properties from different Al alloys. Castings were made by gravity casting to the iron-mould or gravity casting to the sand. Measurements (mechanical properties, porosity, DAS - dendrite arm spacing, shape factors and sphericity) were statistically analysed and dependencies which were detected were processed to the graphs.
Evaluation of porosity in gravity - cast Al - alloy castings
Keywords: Slitina hliníku; gravitační lití; kokila; písková forma; mechanické vlastnosti; DAS; porezita; parametr kulatosti; tvar pórů; statistický test; Al-alloy; gravity casting; cast-iron-mould; sand mould; mechanical properties dendrite arm spacing; porosity; sphericity; shape factor; statistical test