Vstřikovací systém s tlakovým zásobníkem pro pohonné jednotky užitkových aplikací - Suchánek, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Předložená práce se zabývá vstřikovacím systémem s tlakovým zásobníkem pro pohonné jednotky užitkových aplikací. V rámci řešení práce proběhla komplexní analýza vstřikovacího systému s uvedením principu a funkce nezbytných komponent, včetně předvedení na konkrétních vozidlech a nastínění budoucího vývoje. Systém vstřikovaní je možné rozdělit do 3 částí: nízkotlaká, vysokotlaká a řídicí. Nízkotlaká část popisuje palivový filtr a podávací čerpadlo. V rámci vysokotlaké části jsou uvedeny v souvislostech komponenty, jimiž jsou vstřikovač, vysokotlaké čerpadlo a tlakový zásobník. Řídicí část pak představuje řídicí jednotku, snímače a akční členy nezbytné pro řízení tlaku a množství paliva. Pro uvedení uceleného přehledu systému vstřikovaní s tlakovým zásobníkem bylo provedeno měření a vyhodnocení parametrů systému common rail na konkrétní pohonné jednotce pomocí diagnostického zařízení. Měřením se ověřil maximální deklarovaný tlak výrobcem vozidla, současně byl ukázán průběh tlaku paliva v tlakovém zásobníku v různých režimech provozu motoru.

The present work deals with a common-rail fuel injection system for powertrain applications. As part of the solution of the thesis, a comprehensive analysis of the injection system has been carried out with an indication of the principle and function of the necessary components, including demonstrations on specific vehicles and an outline of future developments. The injection system can be divided into 3 parts: low pressure, high pressure and control. The low-pressure section describes the fuel filter and feed pump. Within the high-pressure part, the components which are the injector, the high-pressure pump and the fuel rail are given in context. The control section then presents the control unit, sensors and actuators necessary to control the pressure and quantity of fuel. In order to give a comprehensive overview of the common-rail fuel injection system, the common-rail system parameters were measured and evaluated on a specific power unit using diagnostic equipment. The measurements verified the maximum pressure declared by the vehicle manufacturer, while showing the fuel pressure waveform in the fuel rail in different engine operating modes. style.
Injection System with Pressure Accumulator for Commercial Powertrain Units
Keywords: vstřikování paliva; common rail; vznětový motor; tlakový zásobník; vstřikovač; čerpadlo; fuel injection; common-rail; diesel engine; fuel tail; injector; pump