Administrativní budova A5 v Brně - Křepelka, Matyáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cílem diplomové práce je navrhnout a vypracovat projektovou dokumentaci pro administrativní budovu. Řešený objekt se nachází na pozemku v k.ú Brno Trnitá, ulice Kalová. Obsahem projektové dokumentace je samotná administrativní budova o 4 nadzemních podlažích, jedním technickým a zpevněnými plochami kolem objektu. Dále pak přípojkami objektu. V prvním nadzemním podlaží se nachází retailové jednotky, zázemí obsluhy budovy a technické místnosti a jádrem s komunikančími prvky-schodiště, výtahy. V 2-4NP pak kancelářské plochy s jádrem, kde se nachází komunikační prvky, hygienická zázemí, únikové schodiště a šachty vnitřních rozvodů. Na posledním, technickém podlaží, jsou umístěny strojovny vzduchotechniky a chlazení. Konstrukčně se jedná o železobetonový monolitický skelet o rastru 7,5x7,5m, respektive 7,5x6m. Fasádní plášť je tvořen z LOP a neprůhledných částí, kde na svrchní části neprůhledných pásů je cihelné režné zdivo. Střecha objektu je plochá.

The aim of the thesis is to design and develop project documentation for an administrative building. The building is located on a plot in the cadastral area of Brno Trnitá, Kalová street. The project documentation includes the administrative building itself with 4 above-ground floors, one technical floor, and paved areas around the building. Additionally, it includes the building’s connections. The first above-ground floor houses retail units, the building’s service areas, technical rooms, and a core with communication elements such as stairs and elevators. Floors 2-4 contain office spaces with a core featuring communication elements, sanitary facilities, emergency staircases, and shafts for internal systems. The last, technical floor, houses the air conditioning and cooling machinery rooms. The structure is made of a reinforced concrete monolithic frame with a grid of 7.5x7.5m, or 7.5x6m. The facade is composed of LOP (lightweight external panels) and opaque parts, with brick masonry on the upper part of the opaque bands. The roof of the building is flat.
Office Building A5 in Brno
Keywords: Administrativní budova; novostavba; monolitický skelet; LOP; režné zdiv; Administrative building; new construction; monolithic frame; LOP (lightweight external panels); brick masonry.