Návrh větrání a chlazení v rodinném domě - Bíza, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na návrh větrání a chlazení pro rodinný dům. První část práce se zabývá možnostmi větrání a chlazení, vzduchovody a jejich součástmi a vybranými větracími jednotkami. Následující část se zabývá rozborem vzduchotechnických tras, jejich dimenzemi a tlakovými ztrátami. Poté je určena tepelná zátěž domu, na kterou je navrženo chlazení. Poslední část se zabývá porovnáním finančních nákladů na pořízení všech komponent pro větrání i chlazení, montáž, instalaci a náklady na provoz. Přiložené výkresy a seznamy položek se nachází v příloze.

The diploma thesis is focused on the design of ventilation and cooling for the family house. The first part of the thesis deals with possibilities of ventilation and cooling, air ducts and their components and selected ventilation units. The next part deals with the analysis of air-conditioning routes, their dimensions and pressure losses. Then the heat gain is determined, and cooling is proposed. The last part deals with the comparison of financial costs for purchase of all components for ventilation and cooling, assembly, installation and operating costs. The enclosed drawings and item lists are at the end of the thesis.
Design of Cooling and ventilation system in family house
Keywords: Větrání; chlazení; rodinný dům; VZT; tepelný zisk; tlakové ztráty; větrací jednotky; chladicí jednotky; Ventilation; cooling; family house; HVAC; heat gain; pressure losses; ventilation units; cooling units