Simulace zlomeného vodiče v distribuční síti za použití programu ATP-EMTP - Pacula, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Při zlomení nebo přetržení vodiče dojde k dopadu vodiče na zem. V izolovaných sítí dochází k zemnímu spojení. Pro detekci zemního spojení je nejčastěji používána metoda nulové složky napětí. Principem metody je součet napětí ve všech fází, v symetrické soustavě je součet roven nule. Cílem práce je tuto metodu porovnat s metodou souměrných složek a s metodou časového posunu. Metoda souměrných složek srovnává souslednou a zpětnou složkou proudů. Při změně stavu soustavy dochází ke změně periody, z tohoto vychází metoda časového posunu Pro srovnání je použit program ATP-EMTP, který simuluje elektrické přechodné děje. V tomto programu jsou vytvořeny model sítí, v kterých jsou tyto metody zkoumány. Jedná o idealizovaný model jednoduché vedení a model části distribuční sítě. Po provedení simulace jsou průběhy dějů zpracovány a z výsledů zjištěna schopnost detekce zemního spojení Dnes používané ochrany jsou založeny na měření nulové složky napětí. Novější ochrany tuto metodu rozšiřují o další možnosti detekce a lokalizace.

When broken conductor will impact on the ground. In isolated networks to ground fault occurs. For fault detection is the most commonly used method of zero-sequence voltage. The principle of the method is the sum of the voltage in all phases in the symmetric systém is the sum zero. The aim is to compare this method with the method of symmetrical sequence method and timeshiftomg. The method of symmetrical sequences compares sequency currents. To change the status of the systemis changed period, this method is based on the time shift.For comparison is used the ATP-EMTP program, that simulates the electrical transients. In this program are designed network model in which, these methods are investigated. It is a simple model of an idealized model and part of distribution network. After the simulation waveforms of events are processed and the results found faultdetection. Protection used today are based on measurements of zero-sequence voltage. A newer method of protection that extends further the possibility of detection and localization.
Simulation of Broken Conductor in Distribution Network by ATP-EMTP Program
Keywords: ATP-EMTP; zemní spojení; souměrné složky; zemní ochrany; nulová složka napětí; perioda; ATP-EMTP; groud-fault; symmetrical sequences; fault protection; zero-sequence voltage; period