Degradace epoxidových pryskyřic s různými plnivy slunečním zářením - Škarabelová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato práce je zaměřena na prostudování chemických a fyzikálních vlastností dielektrických materiálů se zaměřením na epoxidové pryskyřice. Jsou zde zahrnuty možné vlivy, které mohou ovlivňovat vlastnosti epoxidových pryskyřic, a to jak procesy, které zlepšují vlastnosti polymerů, tak i procesy, které způsobují degradaci materiálu. Další částí práce je pak popis diagnostických metod vhodných pro měření základních elektrických veličin materiálu a návrh vhodné metody pro měření vlastností epoxidových pryskyřic s různými plnivy za ovlivnění vzorků slunečním zářením. V neposlední řadě práce zahrnuje experiment věnovaný degradaci epoxidových pryskyřic s různými plnivy vlivem slunečního záření a vyhodnocení zvoleného experimentu.

This master’s thesis is focused on the study of chemical and physical properties of dielectric materials with main focus on epoxy resins. It includes possible processes that can influence the properties of epoxy resins, both processes that improve polymer properties and processes that cause material degradation. Next part of the thesis is a description of diagnostic methods suitable for measurement of basic electrical quantities of material and design of a suitable method for measuring properties of epoxy resins with different additives, influencing the samples by solar radiation. At the end, the work includes an experiment dedicated to the degradation of epoxy resins with various additives by solar radiation and the evaluation of the experiment.
Degradation of epoxy resins vith various aditives by solar radiation
Keywords: Elektrické vlastnosti dielektrických materiálů; Epoxidové pryskyřice; Degradační procesy epoxidových pryskyřic; Diagnostické metody měření elektrických veličin; Sluneční záření; Vlivy slunečního záření.; Electrical properties of dielectric materials; Epoxy resins; Degradation processes of epoxy resins; Diagnostic methods for measuring electrical quantities; Solar radiation; Effects of solar radiation.